
1  An identifiable act of appointment is not absolutely
essential for an individual to be considered an employee; it is
sufficient that there be a mutual understanding of a relatively
formal relationship. See 1 Op. O.L.C. at 21.
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I am writing in response to your letter dated August 1, 2000,
inviting an Associate General Counsel of this Office to participate
in a working group responsible for the design and implementation of
an [exchange] program.  While the Office of Government Ethics (OGE)
will be available to provide guidance to the working group on
ethics laws and regulations, I have decided that this Office should
not participate as a member of the working group.

The working group, as your letter indicates, will focus on the
design and implementation of an exchange program.  The working
group may well consider organizational and other conflicts in
making policy choices about what is in the Government's best
interest in establishing the program; but these choices are
separate and apart from the legal analysis associated with
determining what steps would need to be taken, whatever the program
design, to prevent individuals from transgressing ethics laws or
regulations.

Although we will not be participating in the working group, we
do want to give you some general information about conflict of
interest restrictions for purposes of reference.  In this regard,
here is a very brief summary of issues that will need to be
considered in connection with an exchange program. 

The extent to which ethics laws and regulations apply to
exchange participants will depend on whether those persons are
considered "employees" of the Government, as the ethics laws and
regulations primarily concern persons who are "employees."  OGE is
not the arbiter of whether an individual is an employee, but
certain factors have been developed in the context of the
application of the conflict of interest statutes to aid in
analyzing the issue.  See 1 Op. O.L.C. 20 (1977).  These factors
address whether an individual has been appointed into the Federal
service,1 is engaged in the authorized performance of a Federal
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function, and is subject to the supervision of a Federal officer or
employee while engaged in the duties of his or her position.  Id.
If persons exchanged to the Government from the private sector were
nothing more than observers of Government processes, we do not
believe those persons would be likely to be considered Federal
function, and is subject to the supervision of a Federal officer or
employee while engaged in the duties of his or her position.  Id.
If persons exchanged to the Government from the private sector were
nothing more than observers of Government processes, we do not
believe those persons would be likely to be considered Federal
employees.  However, if private sector individuals are placed in
the Government in executive roles with operational or policy-making
responsibilities, an application of the factors would likely result
in a different conclusion.

If a Government official is assigned to work with a private
sector entity, a threshold question is whether the acts taken by
the official on behalf of the private sector entity are considered
to be taken in the Federal employee's official capacity.  Like the
question of whether a person is a Federal employee, the issue of
whether an act is in an employee's official capacity is not one
within the jurisdiction of this Office.  We note that if a Federal
employee is receiving pay from the Government in connection with
his service to the private entity, that compensation would be
indicia of service in an official capacity.

The criminal prohibition contained in 18 U.S.C. § 208 bars a
Government employee from working on an official matter in which the
employee, or certain persons with whom the Government employee is
affiliated, has a financial interest.  Persons whose interests are
attributed to the employee include the Government employee's non-
Federal employer or a person with whom the employee is negotiating
or has an agreement or arrangement for future employment.
Section 208 would have to be considered in connection with any
private sector executives who were employees of the Government and
were assigned to work on matters affecting their outside employers.
It could also be implicated in connection with Government
executives employed by private sector entities if such person were:
(a) considered to be "employees" of the non-Federal entities (or if
they were negotiating or had an arrangement for future employment);
(b) their work was in an "official capacity"; and (c) their work
affected those outside entities.  In an appropriate case, a waiver
of the criminal prohibition may be issued by an employee's agency.

Also of concern are the criminal prohibitions on Federal
employees representing outside organizations before the Federal
Government.  18 U.S.C. § 205 prohibits representational activity by
an executive branch employee who is acting as an agent or attorney



2 Section 209(e) excepts from the Section 209 prohibition the
payment and receipt of "actual relocation expenses incident to
participation . . . in an executive exchange or fellowship program
in an executive agency: Provided, That such program has been
established by statute or Executive order . . . ."  The exception
is limited to appointments of no more than a year.
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of an outside entity before the Government.  Depending on the
facts, this statute might preclude a Government employee from
making representations back to any Government agency on behalf of
the private organization with which he is working.  Similarly,
18 U.S.C. § 203 prohibits compensated representational activity
before the Government by executive branch employees on behalf of
outside entities.  Receipt of compensation or benefits from an
outside employer for making representations on behalf of the
outside employer to the Government would raise questions under this
statute.
 

18 U.S.C. § 209 of the criminal statutes prohibits the payment
or receipt of a supplementation of a Government employee’s salary
as compensation for services rendered by the employee to the
Government.  This would preclude payment of benefits by outside
entities to a Government employee for carrying out official duties.
If a Government executive were exchanged to a private entity and
while working at that entity were carrying out official duties, the
private entity and the employee might run afoul of section 209 were
the private entity to pay or compensate the employee in connection
with carrying out those duties.  Also, if private sector employees
were exchanged to work for the Government, were considered to be
Government employees, and were compensated by their outside
employer in connection with the work they were doing for the
Government, this arrangement would raise systemic questions under
section 209.2

18 U.S.C. § 207 concerns post-employment restrictions.  These
prohibit former executive branch employees from coming back to
represent persons before the Government with respect to specific
matters they worked on as Government employees; former employees
are also restricted for two years from representing any person back
to the Government on certain matters that were under their
supervision when they were with the Government; senior employees
(that term is statutorily defined to include levels 5 and 6 of the
Senior Executive Service) are prohibited from making certain
representations on any matter back to the agency where they worked
for a year after leaving Federal service.  The application of
section 207 to exchange participants depends on the answer to the
questions of whether exchange participants are Federal "employees"
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when acting pursuant to the exchange and whether acts taken by
exchange participants are taken in an official capacity.  If a
private sector executive were exchanged to the Government and
considered to be a Government employee, upon departure from
Government service, that person would be precluded from making
representations back to the Government on certain matters pursuant
to section 207.  Likewise, if a Government official were exchanged
to a private sector entity and were working in an official
Government capacity for that entity, upon leaving Government
service, the former Government employee would be precluded from
making representations back to the Government on certain matters,
such as specific matters the employee had worked on while at the
non-Government entity.

As is clear from the above discussion, the status of persons
involved in the exchange program will be critical to the scope of
the application of the conflict statutes.  Whether a person is
acting in an official capacity or is acting pursuant to statutory
authority can also impact the extent to which the conflict of
interest statutes apply to their activities.  For example,
sections 203 and 205 do not apply to acts taken as a part of proper
discharge of official duties.  If, by authorized direction of his
agency, an employee is representing another before the Government,
the potential bars of sections 203 and 205 may not apply.
See Memorandum for Larry R. Parkinson, General Counsel, Federal
Bureau of Investigation, from Beth Nolan, Deputy Assistant Attorney
General, Office of Legal Counsel, Re: Application of 18 U.S.C.
§ 205 to Employees Serving on an Intergovernmental Personnel Act
Assignment, (1999).  Similarly, if an employee acts in his official
capacity and pursuant to a statute in a matter affecting an outside
organization which he is serving, the prohibitions of section 208
may not apply. See Memorandum for Howard M. Shapiro, General
Counsel, Federal Bureau of Investigation, from Beth Nolan, Deputy
Assistant Attorney General, Office of Legal Counsel, Re: Service on
the Boards of Directors of Non-Federal Entities by Bureau Personnel
in Their Official Capacities (1996).  Therefore, establishing the
status of the exchange participants and the authority pursuant to
which they are operating is critical to reaching any conclusions
about the ethics regimen that is applicable.  We note that the
degree to which the program is properly authorized may impact other
legal issues such as whether an exchange of private sector
personnel (paid by private entities) to an agency would constitute
an improper augmentation of an agency's appropriation or that
Federal procurement regulations were bypassed in obtaining services
for the agency.

In terms of non-statutory ethics concerns, the Standards of
Ethical Conduct for Employees of the Executive Branch (Standards of
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Conduct) govern employee conduct.  These rules govern such matters
as gifts from outside sources, impartiality, seeking employment,
and misuse of Government position.  Government employees on
assignment to private entities would be subject to these
restrictions.  To the extent private sector officials became
employees of the Government, they also would be covered by the
Standards of Conduct.  Here again, the status of the exchange
participants is critical to reaching conclusions on the
applicability of conduct regulations. 

I understand there may be legal issues that arise in
developing the exchange program aside from those associated with
conflicts of interest and the Standards of Conduct.  The Associate
General Counsel told me that, for example, a question came up
regarding the application of the Federal Advisory Committee Act to
the working group.  As that issue is beyond the jurisdiction of
this Office, I encourage you to seek advice as to the breadth of
application of that statute.

You may contact my Office with any questions you have
regarding conflicts of interest or the Standards of Conduct in
connection with the establishment of the exchange program.

Sincerely,

F. Gary Davis
Acting Director


